Masajul bebelușului și o consultație la ONE

Masajul bebelușului și o consultație la ONE

ONE

După o săptămână de la ieșirea din spital am primit un telefon de la o reprezentantă a unei organizații pentru creșterea copiilor (ONE- L’Office de la Naissance et de l’Enfance) care m-a felicitat pentru recenta naștere și m-a invitat la o consultație gratuită la sediul lor.

Mi s-a explicat că medicii pediatri ONE oferă consultații, pot face vaccinurile obligatorii și pot pune diagnostice, dar nu pot da rețete. Toate serviciile organizației sunt gratuite. Pentru rețete și tratamente trebuie însă să merg întotdeauna la un cabinet pediatric obișnuit.

Am acceptat încântată propunerea lor. Întreaga conversație mi s-a părut extrem de politicoasă, iar interesul pentru copil al unei organizații ce monitorizează dezvoltarea micuților m-a impresionat.

Primisem de la spital un caiet ONE, în care va fi înscrisă evoluția medicala a copilului pana la 12 ani. Denumirea organizației nu îmi era străină, dar nu știam că au o căutare activă a copiilor, însoțită de explicații și oferte de consultații.

Fac câteva investigații și aflu că organizația a fost înființată în timpul Primului Război Mondial, pentru a asigura hrana copiilor și pentru a lupta împotriva mortalității infantile. Activitatea sa a fost reglementată prin legea din 5 septembrie 1919, iar organizația s-a dezvoltat și s-a adaptat permanent la necesitățile societății belgiene de atunci încoace.

În timpul celui de-al doilea război mondial, de exemplu, deși autoritatea germana (care ocupase Belgia încă din 10 mai 1940) interzisese prezența copiilor evrei în centrele de consultație, organizația a salvat peste 3000 de copii printr-o activitate clandestină ce presupunea îngrijirea acestora în “coloniile pentru copii retardați”.

În prezent, într-o perioadă de pace și echilibru social, scopul principal al organizației este ca orice copil din Belgia să poată beneficia gratuit de un minim de asistență medicală. În plus, ONE monitorizează creșele de stat și stabilește regulile lor de procedură.

La câteva zile după conversația telefonica merg cu bebelușul la sediul organizației. Nu intru bine în hol, că două asistente zâmbitoare mă și întâmpină vesele, o salută pe Sonia și îmi propun ca înainte de consultație să învățăm tehnica masajului bebelușului.

M-am alăturat imediat unui grup de câteva mame care începuseră deja lecția. Mi s-a dat o sticluță de ulei și am pornit. Tragem ușor de degetele de la picioare cântând un cântecel despre un cioban, o oiță, un lup și un cățel. Masăm în cerc mușchii picioarelor bebelușului atingându-i cu degetele mari de la ambele mâini. Facem masajul abdomenului cu mișcări circulare de la stânga la dreapta și continuăm cu masajul mâinilor, urmărind aceiași schemă ca la picioare, cântând din nou despre ciobănaș, oița lui, câinele și lupul.

Sonia agreează jocul până la un punct când începe să plângă și să suspine. Opresc masajul și privesc cu invidie o altă mamă care are performanțe mai mari – bebelușul ei fiind vizibil încântat de ce se întâmplă.

Mă surprind că gândesc deja în termeni de comparație și competiție și mă liniștesc spunându-mi că voi mai încerca și acasă. În cazul în care masajul nu va fi apreciat de Sonia îmi propun să mă resemnez cu demnitate. Sunt, până la urmă, o mămică începătoare…

Între timp ne vine rândul la consultație. Sonia este măsurată și ciocănita pe toate părțile de o doctoriță tânără, care își face cu rigurozitate ritualul. Între timp măsurătorile sunt notate de o asistentă într-un catastif, iar ulterior Sonia este plasată în curbele de creștere relevante pentru populația belgiană.

Mi se pare amuzant să fie evaluată pe baza statisticilor unui grup de populație căruia nu îi poartă genele. Poate, gândesc în treacăt, ar fi fost mult mai relevante graficele ce privesc populația din Romania. Este doar un detaliu, concluzionez și programez împreună cu asistenta o nouă întâlnire.

La următoarea consultație, spre surprinderea mea, primesc o fotografie de la lecția de masaj, unde eu îmi exercit cu seriozitate tehnica, iar Sonia se încruntă cu o seriozitate ce ne face sa părem asemănătoare.

*****

Mai multe detalii despre ONE găsiți aici: http://www.one.be/

 

 

Vă mulțumesc pentru vizita pe blogul Etrangère Mère. Dacă v-a plăcut acest articol vă invit să dați un like mai jos. Dacă doriți să urmăriți postările mele, introduceți adresa dumneavoastră de mail aici, cu mențiunea „abonare” la comentariu.
Cu drag,
Ana Lodroman

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s